Ο Περσέας νίκησε την Μέδουσα. Εμείς πώς θα νικήσουμε τις σύγχρονες μέδουσες;

651

Ο Περσέας και η Ανδρομέδα ήταν ένα μυθικό ζευγάρι που σήμαινε πολλά για τους Έλληνες. Σήμαινε τον θάνατο της Μέδουσας, την αναγέννηση του ανθρώπου και την ακαταπόνητη διάθεση των Ελλήνων για την δημιουργία νέων κόσμων.

Όλες οι  Μέδουσες αυτού του κόσμου επιδιώκουν να μας ρίξουν στην ανυπαρξία. Για να το επιτύχουν διεισδύουν στην ψυχή μας και μας γεμίζουν θλίψη. Αν νικήσουμε την θλίψη, έχουμε νικήσει την Μέδουσα.

Ο Περσέας και η Ανδρομέδα τα κατάφεραν. Μέσα από την θλίψη πολλών μαχών, αναγεννήθηκαν και έφτιαξαν καινούριους κόσμους.

Για αυτό χαίρεται η ψυχή μας όταν διαβάζουμε το σύγχρονο βιβλίο «Περσέας και Ανδρομέδα». Περνάμε και εμείς μια διεργασία αναγέννησης, συμμετέχοντας σε όσα έζησαν, σκέφθηκαν και βίωσαν εκείνοι οι τόσο αρχαίοι και τόσο σύγχρονοι άνθρωποι.

Μια Μέδουσα ή πολλές Μέδουσες έχει ο κάθε ένας από εμάς να αντιμετωπίσει. Η νίκη έρχεται όταν κανείς δεν μπορεί πια να αλλοιώσει το εσωτερικό της ψυχής μας, εκεί όπου κατοικεί η ελπίδα.

Η ελπίδα είναι η βάση κάθε αναγέννησης. Και αν ο κάθε ένας από εμάς νοιώθει ότι χρειάζεται να αναγεννηθεί, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να βρούμε και εμείς τα πρότυπά μας στον αρχαίο κόσμο, όπως έκαναν πολλές γενεές Ελλήνων πριν από εμάς.