Η δύναμη του μύθου σήμερα

270

Είναι καιρός τώρα που μέσα στις άλλες ασχολίες μου, άρχισε να δημιουργείται μέσα μου μια μεγάλη αγάπη για τους αρχαίους μύθους.

Οι μύθοι αν τους διαβάσεις σωστά και τους ερμηνεύσεις, δίνουν την χαμένη γνώση για την καταγωγή μας. Ποιοι είμαστε εμείς οι Έλληνες, πώς λειτουργεί η σκέψη μας, πώς αναπτύσσεται η διάνοιά μας και πώς ξεδιπλώνεται εκείνη η αρχέγονη σοφία που λες πώς δεν έχει το ταίρι της σε όλον τον κόσμο, γιατί είναι τόσο πλούσια, τόσο αρχική και τόσο πηγαία.

Διαβάζοντας τους αρχαίους μύθους, γεννήθηκε μέσα μου η ανάγκη να τους διηγηθώ ξανά. Βρήκα μέσα σε αυτούς την αγάπη που μας ενώνει, τις ωραίες ρίζες του πολιτισμού μας, τους αρχαίους θεούς που ήταν τα πρότυπά μας, αλλά και τους ωραίους ανθρώπους που έζησαν κάποια εποχή και ζουν μέσα μας ακόμα.

Κάπως έτσι, άρχισε να ξετυλίγεται η Δύναμη του Μύθου. Η αρχή έγινε με τον Οδυσσέα και την γυναίκα του την Πηνελόπη. Ένα αρχετυπικό ζευγάρι, που έζησε πολλά και άρχισε να ονειρεύεται μια όμορφη κοινωνία, όταν τέλειωσαν οι περιπέτειες και γύρισε ο Οδυσσέας.

Ξεκίνησα μια μέρα και άρχισε να ξεδιπλώνεται ο τόσο αρχαίος και τόσο σύγχρονος μύθος, δύο πολύ αγαπημένων ανθρώπων, που οι θεοί τους έδωσαν πολλά δεινά, για να τα υπερβούν και να τους ενώσουν σε ένα νέο προορισμό και σε ένα νέο έργο. Πολύ αγαπημένο μου βιβλίο το Ταξίδι.

Η συνέχεια έγινε με τις Περιπέτειες του Ηρακλή στον σύγχρονο κόσμο. Είναι γνωστός μας ο Ηρακλής και όλοι κάπου έχουμε διαβάσει τους άθλους του. Τους διδάσκουμε ακόμα στα σχολεία μας.

Όμως ο Ηρακλής έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εμάς, με τους ανθρώπους που είμαστε συνειδητοποιημένοι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και χρειαζόμαστε έναν καλό φίλο για να μάθουμε τις ιστορίες του και μέσα από αυτές να βρούμε τον δικό μας εαυτό και τα δικά του κατορθώματα στους σύγχρονους αγώνες.

Όποιος διαβάσει το βιβλίο, μπορεί να αναγεννηθεί. Να δει με διαφορετικό τρόπο τις δυσκολίες της ζωής, σαν άθλους που πρέπει να ολοκληρώσει για να πάρει την πολυπόθητη γνώση, που είναι η γνώση του εαυτού του.

Σήμερα χρειαζόμαστε δυνάμεις. Δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, δυνάμεις για να αλλάξουμε και δυνάμεις για να τροποποιήσουμε τον εαυτό μας με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει με γενναιότητα τις δυσκολίες που είναι πολλές και μεγάλες.

Υπήρχε κάποτε στην αρχαιότητα ένας μεγάλος ήρωας, ο Περσέας. Αυτός μαζί με την γυναίκα του την Ανδρομέδα πέρασαν πολλά δεινά, μέχρι να καταφέρουν να νικήσουν όλα τα θηρία και να ξεκινήσουν έναν καινούριο κόσμο χαράς, αγάπης και ευημερίας.

Ήρθε μια μέρα στο μυαλό μου ο μύθος του Περσέα και άρχισα να συγγράφω. Και τότε αναδύθηκε η Δανάη, η μητέρα του Περσέα που είχε και αυτή μια ωραία ζωή να ζήσει με πολλές προκλήσεις. Εμφανίστηκε ο Ακρίσιος, ο βασανιστής της Δανάης, αδίστακτος και ανάλγητος. Ήρθε ο Πολυδέκτης, που βασίλευε στο νησί του μέσα στην σκευωρία και την απάτη. Δόλιος μέχρι το κόκκαλο και κοντά του ο Δίκτυς ο δίκαιος αδερφός του που κάποια στιγμή θα επαναστατούσε.

Παράλληλα εμφανίστηκε η Ανδρομέδα, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί της, γιατί εκεί δεν την αγαπούσαν και συνωμοτούσαν για να την σκοτώσουν. Ήρθε μαζί της η Κασσιόπη η ηρωική της μητέρα, που με τα οράματά της πάντα βοηθούμε, όσους χρειαζόντουσαν την βοήθειά της. Εμφανίστηκε ο Κηφέας, άρρωστος από την δολιότητα και την διαφθορά που κυριαρχούσε στο βασίλειό του χωρίς να το καταλαβαίνει.

Όλοι αυτοί οι ήρωες μαζί με τους θεούς τους, που ήταν Ολύμπιοι και ήταν ωραίοι, ακολουθούν ο κάθε ένας την δική του μοίρα, διαγράφοντας με την ζωή του το αυτοτελές στερέωμα της δικής του λάμψης. Μέσα σε όλα αυτά η Μέδουσα είναι μια τυχαία παράμετρος, μια μεταβλητή που ήρθε στην ζωή τους για να την κάνει να ανυψωθεί και να συγκλίνουν όλοι προς την υπέρβαση του εαυτού τους.

Μόνο υπερβαίνοντας τον εαυτό μπορείς να καταργήσεις την ανθρώπινη συνήθεια και να ανυψωθείς εκεί που οι θεοί σε αγαπούν και με δύναμη υπερβαίνουν τις δικές σου δυσκολίες.