Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στην Αγάπη

731

Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στην ισχύουσα δύναμη της αγάπης. Γιατί είναι η δύναμη μιας ουσίας που είναι άφθαρτη, δημιουργείται από τα έργα μας, πηγάζει από την ηθική μας, χαρακτηρίζει τις πράξεις μας, πολλαπλασιάζεται από το συναίσθημά μας και προτιμά τον τόπο της ψυχής μας, εκεί θέλει να κατοικοεδρεύσει.

Όταν η Αγάπη δημιουργεί, ο χώρος της ψυχής συνταράσσεται από κοσμογονίες, γιατί αντιλαμβάνεται, κατά τρόπο δύσκολο να εξηγηθεί με ανθρώπινα δεδομένα, ότι πρέπει να αλλάξει.

Και αλλάζει με τρόπο απρόβλεπτο για τον άνθρωπο, προβλέψιμο όμως από τον Θεό. Γιατί εκεί που υπήρχε η έρημος, ξαφνικά πλημμυρίζουν τα λουλούδια, εκεί που οι τόποι ήταν άγονοι, νερά εμφανίζονται από παντού, εκεί που η ζωή είχε φύγει προ πολλού, επιστρέφει πάλι, σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο που γίνεται η ψυχή του ανθρώπου, όταν η Αγάπη επιστρέφει σε αυτόν.

Είναι ύλη που βρίσκεται σε αφθονία μεταξύ αυτών που θέλουν να δημιουργούν, που ζουν αγαπώντας την δημιουργία και η δημιουργία τους επιστρέφει την αγάπη τους με διάφορες μορφές.

Όπου δημιουργία είναι η ανάγκη του ανθρώπου να διοχετεύει την φαντασία και την ενεργητικότητά του σε κάτι έξω από αυτόν, που τον υπερβαίνει, τον κάνει να χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις του, να εκπλήσσεται καθημερινά από τα όρια των αντοχών του, να μεταλλάσσεται ο ίδιος συνεχώς ανάλογα με το είδος των έργων του, να συνδέεται με τους ανθρώπους κατά υγιή τρόπο και να βρίσκει την ευτυχία της ψυχής του.

Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει την πολυσήμαντη ευτυχία της ψυχής, αν όχι η αγάπη;

Μιλάμε όμως για την αγάπη που κινητοποιεί την ψυχή, παράγει κοσμογονία, δίνει έδαφος στην δημιουργία και χώρο στον άνθρωπο.

Γιατί για κάθε άνθρωπο η ευτυχία της ψυχής είναι διαφορετική. Και όλοι έχουν δικαίωμα να την βρουν.

 

Για την επιμέλεια
Παναγιώτης Αναστασάκος
Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ
27 Ιουνίου 2016

 

Με ιδέες που προέρχονται από το Βιβλίο-Δίαυλο «Η Ευτυχία της Ψυχής»
που συνέγραψε η Βιργινία Φατσή και εξέδωσε η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ.