Παρουσίαση των έξι Βιβλίων-Διαύλων της Σειράς «Έξι Έλληνες Φιλόσοφοι μιλούν για την σύγχρονη Ελλάδα» με δικά τους κείμενα (δεύτερη συνέχεια)

813

Τα έξι επόμενα Βιβλία-Δίαυλοι προέρχονται από τη Σειρά «Έξι Έλληνες Φιλόσοφοι μιλούν για την σύγχρονη Ελλάδα» και προσφέρουν στον αναγνώστη τους σημαντική βοήθεια σε επαγγελματικά θέματα που τον αφορούν σήμερα. Ο εκβιασμός του μυαλού, οπωσδήποτε να χωρέσει στα πρότυπα των άλλων, είναι που έχει καταστρέψει την σημερινή Ελλάδα. Γιατί, ως φαίνεται, δεν χωράμε στα πρότυπα άλλων και δεν μας κάνουν. Έχουμε εμείς τα δικά μας και θα δείξουμε ποια είναι από τα επιτεύγματά τους.

Η αρίθμηση των Βιβλίων-Διαύλων είναι συνεχόμενη. Επειδή η πρώτη συνέχεια της παρουσίασης περιλάμβανε 12 βιβλία, η δεύτερη συνέχεια ξεκινάει από τον αριθμό 13.

   

 

13. «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα»: Πραγματεύεται την ικανότητα του αναγνώστη του να ορίζει το πρόβλημα που τον απασχολεί και να το αντιλαμβάνεται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους, σε πολλά επίπεδα.

Η καινοτομία σήμερα είναι κάθε προσπάθεια που μας οδηγεί να φύγουμε από τα τετριμμένα και άγονα εδάφη των παλιών μας σκέψεων και να βρούμε τον σωστό δρόμο που οδηγεί τον καθένα από μας στις γόνιμες σκέψεις μιας νέας ζωής.

Είναι μεγάλη καινοτομία να απορρίψουμε σκέψεις, πρότυπα και συλλογισμούς, που μας οδηγούν σε πραγματικά αδιέξοδα, εκεί που όταν πάει κανείς, τον περιμένει η αδηφάγα κατάθλιψη.

Υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό από το να βρει ένας άνθρωπος τι του αρέσει να κάνει, πώς του αρέσει να ζει και με ποιους θέλει να συνεργάζεται;

   

 

14. «Το διαχρονικό πλεονέκτημα των Ελλήνων είναι ο Συλλογικός τους Νους»: Πραγματεύεται την ικανότητα του αναγνώστη να ανατρέχει σε δόκιμες λύσεις, που έχουν εφαρμοσθεί κατά το παρελθόν και να είναι σε θέση να τις αξιολογεί. Έτσι εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο, που θα αναλωνόταν σε πειραματισμούς και δοκιμές γύρω από τις «ενδεδειγμένες λύσεις» και παίρνει ό,τι καλύτερο χρειάζεται από τον τρόπο σκέψης που οδήγησε στις λύσεις του παρελθόντος.

Είναι τα πρότυπα της Ελληνικής σκέψης που οδήγησαν τον Αναξαγόρα και μαζί με αυτόν, τον Επίκουρο και τον Ερατοσθένη να χωράνε στην ανθρώπινη λογική το μεγαλείο της φύσης, ο άνθρωπος να είναι το μέτρο των πάντων και ο άνθρωπος να μετράει τον ήλιο και τις αποστάσεις των άστρων. Αυτό είναι το πραγματικό μέγεθος της δικής του διανοίας.

Τα Βιβλία-Δίαυλοι που ενέπνευσαν, είναι ένα προχώρημα της δικής τους σκέψης, από εκεί που την άφησαν, όταν έγραφαν τα δικά τους έργα ή μοιραζόντουσαν με τους άλλους την δική τους γνώμη. Είναι όμως ένα προχώρημα, που μας πηγαίνει στο μέλλον, αυτό που μας ανήκει και μπορούμε να φτιάξουμε όλοι μαζί και ο καθένας για τον εαυτό του, στην Ελλάδα.

   

 

15. «Η Μαθηματική Σκέψη θέλει Τόλμη και Ηθική»: Πραγματεύεται την ικανότητα του αναγνώστη να κάνει μια πραγματική αποτίμηση των πόρων που διαθέτει και να τους αξιολογεί, με καθαρά Μαθηματική Σκέψη, απορρίπτοντας τυχόν συναισθηματικές ή άλλου είδους εξαρτήσεις.

Να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του βίου με την ενάργεια, την καθαρότητα, την τόλμη και την ευθυκρισία μιας ώριμης Μαθηματικής Σκέψης που διακρίνει τα δεδομένα από τα ζητούμενα, την υπόθεση από το συμπέρασμα και την αρχή από το τέλος.

Μιας οιωνεί μαθηματικής σκέψης που δίνει στο ασήμαντο τις σωστές του διαστάσεις, στο σημαντικό την σωστή του εμβέλεια και στον ανθρώπινο βίο τις σωστές του συντεταγμένες.

   

 

16. «Μορφές της Λογικής στην σύγχρονη εποχή»: Πραγματεύεται την ικανότητα του αναγνώστη να ορίζει τις συντεταγμένες του προβλήματος που τον απασχολεί, με βάση γεγονότα της τρέχουσας πραγματικότητας και όχι με αντιλήψεις, απόψεις ή εκτιμήσεις που ίσχυαν στο παρελθόν. Γιατί το παρελθόν είναι εξαιρετικά ισχυρό και φορτίζει την σκέψη μας με πράγματα που έχουν μεν συμβεί, αλλά έχουν τελειώσει και παρόλα αυτά εξακολουθούν να καθορίζουν τις επιλογές μας. Το Βιβλίο-Δίαυλος «Μορφές της Λογικής στην σύγχρονη εποχή», όπως και πολλά άλλα Βιβλία-Δίαυλοι είναι αποκωδικοποιημένες σκέψεις που αυτοί οι μεγάλοι διανοούμενοι θα μπορούσαν να έχουν κάνει, αν ζούσαν στο σημερινό περιβάλλον και βίωναν τα προβλήματα του σημερινού ανθρώπου.

 

   

 

17. «Η Αφύπνιση της Ελληνικής Διανοίας»: Πραγματεύεται την ικανότητα του αναγνώστη να κατατάξει τους ανθρώπους που έχει γύρω του σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτούς που τον υποστηρίζουν και αυτούς που δήθεν τον υποστηρίζουν, αλλά στην πραγματικότητα τον υπονομεύουν. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και χρειάζεται τη βοήθεια ισχυρών Συμβούλων από τον Πνευματικό κόσμο, γιατί σήμερα οι περισσότεροι εχθροί κρύβονται πίσω από φιλικά προσωπεία, ενώ οι πραγματικοί σύμμαχοι δεν έχουν ακόμα επαρκώς εκδηλωθεί.

Αρωγοί θα είναι τα πρότυπα της Ελληνικής σκέψης που οδήγησαν τους τρεις Μεγάλους, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, να μελετήσουν σε ευθεία γραμμή την συμπεριφορά του ανθρώπου και την αιτιώδη συνάφεια της θεϊκής έμπνευσης με την δική του σκέψη.

   

 

18. «Το Σύγχρονο Ελληνικό Θαύμα»: Πραγματεύεται τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει δυνατότητα να γίνουν τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση ενός επιτυχημένου σχεδίου επαγγελματικής αλλαγής του αναγνώστη, που αναβαθμίζει το επάγγελμά του και το προσαρμόζει στην τρέχουσα πραγματικότητα. Η επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου χρειάζεται μεγάλη επεξεργαστική ικανότητα, την οποία διαθέτουν μόνο οι Σύμβουλοι της Κοινωνίας της Γνώσης.

Πρέπει να βρούμε τα σημερινά πρότυπα σκέψης, που είναι τέτοιου είδους όπως τα παλιά, αλλά ταιριάζουν στις σημερινές συνθήκες.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ούτε απλό, η κοινωνία γύρω μας δεν βοηθάει, μας τροφοδοτεί συνεχώς με πρότυπα που παραλύουν την διάνοιά μας, παράγοντας συνεχώς κατάθλιψη στο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια και συμβουλή και καλές πνευματικές δυνάμεις.

 

Για την επιμέλεια
Παναγιώτης Αναστασάκος
Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ

 

Οι ιδέες προέρχονται από τα Βιβλία-Διαύλους και τις Συλλογές που έχει συγγράψει
η Βιργινία Φατσή και έχει εκδώσει η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ.