Ας προχωρήσουμε μπροστά με την Σοφία της Ψυχής μας.

697

Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να είναι εξωστρεφείς. Περιμένουν πάντα να γίνουν τα κοσμογονικά φαινόμενα που θα συντρίψουν τις ζωές τους και θα τους αναγκάσουν να ξεκινήσουν από την αρχή. Αναμένουν τα γεγονότα αυτά να τους επηρεάσουν, να αλλάξουν τις παραμέτρους της σκέψης τους και τις συντεταγμένες της ζωής τους.


Και κάνουν λάθος. Γιατί αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποτύχει κανείς σε όλα, σε όσα προσπαθεί στην ζωή του εξωστρεφώς και σε όποιες προσπάθειες κάνει για να ανακουφίσει την ψυχή από τα βάρη της.
Η Σοφία της Ψυχής είναι ένας τίτλος που προδιαθέτει για σοβαρά και βαρυσήμαντα πράγματα, του είδους που προκαλούν εντυπώσεις και σχόλια.
Όμως η Σοφία της Ψυχής είναι η Χαρά της ζωής, αυτές οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες και μαζί θα έπρεπε να λέγονται πάντα.
Η χαρά είναι μια κατάσταση, που οι άνθρωποι έχουν μάθει να επιδιώκουν με τον λάθος τρόπο, προσπαθώντας δηλαδή να προκαλέσουν εξωτερικά ερεθίσματα για να κινητοποιήσουν τον εαυτό τους στην κατεύθυνση που παράγει χαρά. Όμως αυτό είναι μάταιο.
Γιατί η χαρά είναι μια κατάσταση της ψυχής, είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει ενδογενώς. Αν δεν υπάρχει, δεν μπορεί και να δημιουργηθεί. Μπορεί μόνο να προκληθεί.
Και ο μόνος τρόπος να προκληθεί χαρά είναι να συναντήσει η ψυχή την δική της σοφία, την σοφία των μικρών πραγμάτων, που για τους ανθρώπους φαίνονται απλά, για την ψυχή όμως είναι μεγάλα, γιατί αυτή πρέπει να διακρίνει το πρωτεύον από το ασήμαντο, το ουσιώδες από το ανούσιο και αυτό που φέρνει χαρά, από ό,τι προκαλεί δυστυχία.
Ας μην προσπαθήσουμε άλλο να επιβάλουμε στην ψυχή τις δικές μας προθέσεις και την δική μας αντίληψη για τον κόσμο.
Ας την εμπιστευθούμε.
Να πιστέψουμε, επιτέλους, ότι έχουμε μέσα μας έναν σοφό σύμβουλο, έναν άοκνο συνεργάτη και μια κοσμογονία, που δεν σταματάει λεπτό να εξελίσσεται, δεν σταματάει στιγμή να μαθαίνει και δεν κουράζεται ποτέ να παράγει.
Ευχόμαστε όλα αυτά να συμβούν με την βοήθεια του βιβλίου «Η Σοφία της Ψυχής».

Βιργίνια Φατσή
18 Νοεμβρίου 2016