Ας αναζητήσουμε Στοιχεία που ζωογονούν την ανθρώπινη διάνοια

706

Το μέλλον δεν προϋπάρχει, προκαθορίζεται όμως από όλα αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν και οι άνθρωποι τα ανακαλούμε με μόνο σκοπό να τα διορθώσουμε, να τα επαυξήσουμε και να τα διογκώσουμε, να ζήσουμε με αυτά αρκετό καιρό ώστε να τα αφήσουμε να μας μιλήσουν και να μας πουν τι λάθη κάναμε, τι αστοχίες παραβλέψαμε και τι διορθώσεις έπρεπε έγκαιρα να γίνουν ώστε το μέλλον να μην επηρεασθεί από αυτά, αλλά να τα διορθώσει.

Η σφαίρα είναι το σύμβολο της νέας εποχής που ανέτειλε και είναι γεμάτη από τις μνήμες των περασμένων, τις θύμησες των μελλοντικών και τις πράξεις που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον.

Όλα αυτά υπάρχουν σήμερα και μας οδηγούν, από την μια να θυμόμαστε, από την άλλη να ονειρευόμαστε και ενδιαμέσως να προχωρούμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση, γιατί πια οι κατευθύνσεις είναι δύο, η μία που οδηγεί προς το μέλλον και η άλλη που μας επιστρέφει στο παρελθόν. Και τα δύο υπάρχουν, αρκεί να γνωρίζουμε πώς θα τα βρούμε.

Το βιβλίο με τίτλο «Τα Στοιχεία που ζωογονούν την διάνοια» παρέχει στον αναγνώστη του το στέρεο έδαφος, όπου μπορεί να περπατήσει για να ζωντανέψει ξανά στην μνήμη του όσα του δίνουν δύναμη, για να ανακαλέσει στην φαντασία του όσα έχει μάθει να αγαπά και για να ολοκληρώσει στην διάνοιά του τις «σφαίρες» που την ζωογονούν.

Όλα από τον άνθρωπο εξαρτώνται και τις επιλογές του, γιατί υπάρχουν πια τα βιβλία που θα τον βοηθήσουν να βρει το δρόμο για να διορθώσει το δικό του παρελθόν, να εξαιρέσει τα λάθη του, να αναδείξει τις αρετές του, να αναγνωρίσει στον εαυτό του καλές και κακές ιδιότητες, να δημιουργήσει την δική του πορεία προς το μέλλον του, που καθώς εκείνος προχωράει, όλο και πιο καθαρά θα σχηματίζεται.

Το μέλλον δεν προϋπάρχει, κατασκευάζεται από εκείνα τα Στοιχεία που είναι τόσο ανθεκτικά στην φθορά ώστε να έρχονται πρώτα και να εποικίζουν την μνήμη μας, όταν εμείς τα ανακαλούμε και είναι τόσο ζωντανά και δυναμικά ώστε σίγουρα να φτιάχνουν γέφυρες με το μέλλον.

Το παρελθόν και το μέλλον τέμνονται στο παρόν, το οποίο είναι ευμετάβλητο και εύπλαστο, δυναμικό και ακίνητο, εξελισσόμενο και σταθερό, υπερβατικό και ανθρώπινο, ανύπαρκτο και ταυτόχρονα απόλυτα υπαρκτό. Γιατί το παρόν μπορεί να συμβιβάζει τις αντιθετικές ιδιότητες του παρελθόντος και του μέλλοντος, παράγοντας την δική του αυτόνομη σφαίρα, που έχει την ικανότητα να αντλεί από το παρελθόν και να προβάλει στο μέλλον, όσα Στοιχεία είναι ικανά να μεταφερθούν από την μία στην άλλη κατάσταση, να υπάρχουν ταυτόχρονα και στις δύο, να συναλλάσσονται με αυτές, να τροποποιούν το παρελθόν και να επεμβαίνουν διορατικά στο μέλλον.