Ο δρόμος για την ψυχική υγεία αρχίζει με την ανάγνωση ενός βιβλίου

990

Στις παλαιές εποχές οι άνθρωποι συνήθιζαν να στρέφονται σε ανώτερες δυνάμεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του βίου τους. Ήταν ωραίες εποχές τότε, ο άνθρωπος έκανε το προφανές, αναγνώριζε την αδυναμία του και ζητούσε βοήθειες.

Τότε ερχόταν η βοήθεια άλλοτε με την μορφή στοχαστικών κειμένων, άλλοτε με την μορφή μιας απρόσμενης καλοτυχίας και άλλοτε με την μορφή καινούριων ανθρώπων που ερχόντουσαν και έφερναν καινούριες δυνάμεις.

Σήμερα, αισθανόμαστε ότι έχουμε πολλές βοήθειες από την επιστήμη, από την οργανωμένη κοινωνία, από τους άλλους γύρω μας. Και πράγματι έτσι είναι. Όμως, είμαστε αβοήθητοι στο πιο σημαντικό από όλα που είναι η ψυχική μας υγεία.

Τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την ψυχή. Απλώς αποκοιμίζουν τον άνθρωπο για να μην αντιδρά στα κελεύσματα της ψυχής του. Όμως τα έργα της διανοίας είναι βάλσαμο για την ψυχή και μάλιστα όταν έχουν γραφεί και προορίζονται για να βοηθήσουν τον άνθρωπο στα θέματα της ψυχικής του υγείας, είναι πολύ αποδοτικά.

Η Ψυχική Υγεία είναι ένα βιβλίο που έχει γραφεί για να βοηθήσει τον άνθρωπο να βρει και να θεραπεύσει τις αιτίες της δικής του δυσπραγίας. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικά θέματα. Όλοι όμως έχουμε μια κοινότητα σε ό,τι αφορά την ψυχή μας. Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δεν μπορούμε να ενεργούμε συστηματικά εις βάρος των ψυχικών μας δυνάμεων. Και δεν μπορούμε να καταπνίξουμε την φωνή της ψυχής μας σε έναν οχετό σύγχρονων αντιλήψεων και απόψεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εσφαλμένες.

Όταν διαβάζουμε την  «Ψυχική Υγεία» κάτι μέσα μας ξυπνά και δίνει τις πρώτες ενδείξεις της δικής του παρουσίας στην ζωή μας. Είναι η μνήμη μας, η βαθιά μνήμη του ανθρώπινου είδους, η φυλετική μας μνήμη που έχει αποθηκεύσει όλες τις ενδείξεις θάρρους και σθένους που επιδείξαμε μπροστά στις αντιξοότητες. Είναι ωραία αυτή η αφύπνιση και μας φορτίζει με δυνάμεις, τις δυνάμεις που επέδειξε εκείνος ο μικρός ανθρωπίδης που κατάφερε να σταθεί στα δύο του πόδια και να κοιτάξει τον ουρανό και μετά να προχωρήσει με τόση αποφασιστικότητα και θάρρος ώστε σήμερα να έχει κατακτήσει τα άστρα.