Ο ήλιος πάντα λάμπει στην Ελλάδα*

831

Χρειάζεται αναμφίβολα μια προσωπική πορεία για να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια και η πορεία αυτή δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε προφανής. Είναι όμως εξαιρετικά ευχάριστη.
Υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό από το να βρει ένας άνθρωπος τι του αρέσει να κάνει, πώς του αρέσει να ζει και με ποιους θέλει να συνεργάζεται;
Η κατάθλιψη είναι μια μάστιγα. Πραγματική μάστιγα, τα στοιχεία από τους παγκόσμιους οργανισμούς λένε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλήττονται από κατάθλιψη στις αναπτυγμένες χώρες.
Όταν ο άνθρωπος ασθενεί τότε και η κοινωνία του πάσχει από την ίδια ασθένεια.
Είτε είναι η βουβωνική πανώλης τον Μεσαίωνα, είτε η κατάθλιψη σήμερα, κάθε ασθένεια που εξαπλώνεται κυριαρχικά πάνω στον άνθρωπο, επηρεάζει βαθύτατα και την κοινωνία του.
Αντίδοτο δεν υπάρχει, ούτε γιατρικό. Υπάρχει προσωπική πορεία, ευθεία και συντεταγμένη, που ξεκινάει πάντα από μια απόφαση «θα βρω ξανά τον εαυτό μου και την χαρά που μου δίνουν οι δικές μου σκέψεις, οι δικές μου ιδέες και οι δικές μου αξίες».
Όταν οι Έλληνες ομονοούν, κτίζουν καλά έργα. Όλα τα έργα των Ελλήνων είναι έργα της διανοίας, με την έννοια ότι υπάρχουν πάντα μέσα σε αυτά στοιχεία από το ήθος, την ευλάβεια, την ηθική, την γνώση, την αλήθεια και την ιστορία που είναι εγγεγραμμένα στην συλλογική τους μνήμη.
Ο Παρθενώνας είναι ένα από αυτά τα έργα που έγιναν όχι για να δοξάσουν μια πόλη, αλλά για να αποτυπώσουν ανεξίτηλα στην ιστορία όσα οι Έλληνες πίστευαν για τον εαυτό του, την πόλη τους και τον πολιτισμό τους.
Όποιος πάρει την απόφαση «θα βρω ξανά τον εαυτό μου και την χαρά που μου δίνουν οι δικές μου σκέψεις, οι δικές μου ιδέες και οι δικές μου αξίες», μπορεί να ζήσει ξανά.
Να ζήσει πραγματικά και να βρει την δύναμη που κρύβει μέσα του για να τα αλλάξει όλα και να είναι πάντα καλά.
Ο Ηρόδοτος ήταν από τους μεγάλους ενορατικούς της γενιάς του, διατηρούσε πάντα την ικανότητα, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες να διακρίνει το μείζον από το δευτερεύον και να προβάλει εκείνα τα στοιχεία που συνεκτικά συγκροτούν μια πραγματική φυσιογνωμία των Ελλήνων και των κατορθωμάτων που πετύχαιναν.
Είναι δύσκολη ιδιότητα αυτή και πολύ σημαντική, να διακρίνεις το δευτερεύον από το σημαντικό.
Ο άνθρωπος μπορεί να την βρει κανείς μόνο μέσα του, στον εσωτερικό κόσμο όπου στοιχεία της παλιάς ενόρασης, αυτής που πάντα οδηγούσε τους Έλληνες στις αποφάσεις τους, πάντα υπάρχουν και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να αναδειχθούν.
Πρέπει να δείξουμε πάλι εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, δεν έχουμε άλλη επιλογή εκτός από αυτήν.
Τα μαζικά κινήματα ήταν καλά για μια περίοδο, πράγματι είχαν μέσα τους στοιχεία που ένωναν τους ανθρώπους σε κοινή βάση. Αν όμως χρειαζόμαστε ενόραση, δεν θα την βρούμε εκεί.
Θα την αναζητήσουμε στον εσωτερικό μας κόσμο, είναι μια ιδιότητα που μένει πάντα εκεί, δεν μπορείς να την μοιραστείς με κάποιον άλλον, μπορείς μόνο να αναδείξεις αυτήν που εσύ έχεις.
Οι ψυχικές δυνάμεις είναι ένα ανεξερεύνητο τοπίο για τον μέσο άνθρωπο. Πολλοί προσπάθησαν να τις καταλάβουν, να δουν πού φθάνουν τα όριά τους, ή πού εκείνοι τοποθετούν τα όρια των δικών τους ψυχικών δυνάμεων. Όμως ποτέ, δεν κατάφερε ο άνθρωπος να τις ελέγξει και να τις χρησιμοποιήσει κατά βούληση, επιμένουν αυτές να ενεργοποιούνται όποτε θέλουν, να επιλέγουν ένα έργο κατά την δική τους βούληση και ατομική ελευθερία και να αποκαλύπτουν στον φορέα τους πράγματα, που δεν γνώριζε για την ζωή του.
Το μέλλον προοιωνίζεται ευοίωνο για όσους έχουν, διατηρούν ή ελπίζουν να αποκτήσουν τις ψυχικές τους δυνάμεις, όχι με την έννοια της αντοχής ή του ήθους, αλλά με την διαχρονική σημασία των δυνάμεων της δημιουργίας.

Σημειώσεις:

* Η Ελλάδα που αναφέρεται στο κείμενο είναι ο κοινός τόπος των ιδεών, των απόψεων και της ηθικής των ανθρώπων που πιστεύουν στις ψυχικές τους δυνάμεις, στον Εαυτό τους, στην δικαιοσύνη, στην ισότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

** Η χώρα που ονομάζεται Ελλάδα φιλοξενεί πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους.
Στον δικτυακό τόπο www.kinoniagnosis.com υπάρχει ένα e-book που παρέχεται δωρεάν, για τον «ήλιο που λάμπει πάντα στην Ελλάδα». Είναι σε μορφή pdf και μπορείτε να το διαβάσετε ή να το κατεβάσετε ελεύθερα.

 

Βιργινία Φατσή

31 Ιουλίου 2017