Ο θεραπευτικός ύπνος στην εποχή μας

1635

Ο άνθρωπος χρειάζεται πολλά πράγματα στην ζωή του. Αναμφίβολα άλλα είναι σημαντικά και άλλα είναι ήσσονος σημασίας. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η ψυχική υγεία είναι ανάμεσα στα σημαντικά.

Στα αρχαία Ασκληπιεία, επιδιωκόταν η θεραπεία μέσω της ψυχής. Γιατί η ψυχή του ανθρώπου έχει πολλές δυνάμεις, από τις οποίες ελάχιστες χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας, γιατί δεν ξέρουμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε.

Η Μέθοδος των Ασκληπιείων ολοκληρωνόταν με την εγκοίμηση, της οποίας είχε προηγηθεί μια λεπτομερής διαδικασία καθάρσεων. Η εγκοίμηση ήταν ουσιαστικά ένας θεραπευτικός ύπνος που ερχόταν μετά από μια σημαντική προετοιμασία.

Οι άνθρωποι έμεναν στο Ασκληπιείο έξι μέρες. Την έβδομη μέρα πήγαιναν στον ειδικό χώρο όπου γινόταν η εγκοίμηση. Εκεί κοιμόντουσαν, έχοντας στο μυαλό τους όσα είχαν προηγηθεί στις έξι μέρες τις προετοιμασίας τους, όλα τα βάρη, όλες τις συνήθειες, όλη την θλίψη που τους είχε φέρει στο Ασκληπιείο.

Στην διάρκεια του ύπνου οι ψυχικές τους δυνάμεις εμφανιζόντουσαν και τους οδηγούσαν σε μια μορφή θεραπείας, είτε άμεσης, είτε με την θεραπευτική επίδραση ενός ονείρου που οι θεραπευτές τους βοηθούσαν να ερμηνεύσουν και να αποσυμβολίσουν.

Στο Ασκληπιείο ερχόντουσαν όσοι ήταν πραγματικά άρρωστοι. Ερχόντουσαν για να θεραπεύσουν την ψυχή τους, να υιοθετήσουν νέες συνήθειες, να μάθουν τον εαυτό τους και για να τους βοηθήσουν οι θεραπευτές να νοιώσουν καλύτερα. Ήταν μια διαδικασία μύησης.

Ο άνθρωπος που είναι ψυχικά υγιής μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα οποιαδήποτε αρρώστια, ακόμα και τις φλεγμονές που προέρχονται από εξωτερικά αίτια, μπορεί καλύτερα να τις απαλείψει. Σίγουρα μπορεί να αγωνιστεί για την υγεία του με μεγαλύτερο σθένος.

Το Ασκληπιείο προσπαθούσε να επαναφέρει στον άνθρωπο την ψυχική υγεία, γνωρίζοντας ότι με την αύξηση της ψυχικής υγείας, όλα θα ήταν καλύτερα.

Το γνώριζαν αυτό οι άνθρωποι και έτσι για άλλες ασθένειες, που είχαν φανερά εξωτερικά αίτια, προσέφευγαν στους θεραπευτές εκείνης της εποχής που ήταν αρκετοί. Από την μακρινή αρχαιότητα υπήρχαν πολλές γνώσεις θεραπείας και πολλές από τις γνώσεις που κατέγραψε και ενσωμάτωσε στις μεθόδους του ο Ιπποκράτης, ερχόντουσαν από πολύ παλαιότερα.

Καταλάβαιναν οι άνθρωποι τότε πως αν μια βαθιά θλίψη παρέμενε, αν ένα βαρύτατο πένθος δεν μπορούσε να υποχωρήσει, εάν είχαν μια σημαντική χειροτέρευση στην υγεία τους χωρίς προφανή λόγο, εάν αρρώσταιναν συχνά και είχαν δυσκολία να αναρρώσουν, τότε έπρεπε να πάνε στον Ασκληπιό να τους θεραπεύσει.

Τότε, γνώριζαν πολύ περισσότερα για την ψυχική υγεία από όσα γνωρίζουμε σήμερα και αγωνιζόντουσαν για αυτήν.

Σήμερα ευτυχώς είμαστε επιστήμονες και η Ιπποκράτεια ιατρική έχει δώσει σημαντικά ευρήματα και πολλές θεραπείες. Όμως η Ιπποκράτεια ιατρική δεν μπορεί να θεραπεύσει στην ψυχή μας, όπως άλλωστε δεν το επεδίωξε. Ήταν σαφής η πρόθεση του Ιπποκράτη να συστηματοποιήσει τις μεθόδους πρόληψης και τα μέσα θεραπείας.

Ίσως λοιπόν σήμερα εμείς οι επιστήμονες του σύγχρονου κόσμου να χρειαζόμαστε ένα “ασκληπιείο” για να μας βοηθήσει να οχυρώσουμε την ψυχική μας υγεία και θα θεραπεύσουμε τον άνθρωπο, θεραπεύοντας την ψυχή του.

Με τις δυνάμεις της ψυχής μας, με τις ιδιότητες της διανοίας μας και με την βοήθεια ορισμένων βιβλίων της μεθόδου “δύναμη της διανοίας” μπορούμε   να φτιάξουμε ένα μικρό «ασκληπιείο» στον χώρο της κατοικίας μας

Σημείωση: Η φωτογραφία απεικονίζει το αναστηλωμένο πρόπυλο του τελετουργικού εστιατορίου στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου