Μια μοναδική ευκαιρία

854

Μία μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε την ζωή και την πατρίδα μας Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και ήδη άρχισε μια φιλολογία, από τους κομματικούς μηχανισμούς, για το πώς θα αποτρέψουν τις συνέπειες, θα περιορίσουν την χρονική διάρκεια αυτής της παρένθεσης και θα συνεχίσουν θριαμβευτικά με τα bonus σε έδρες, που δίνουν οι τελευταίοι εκλογικοί νόμοι, στο πρώτο κόμμα.


Συμπεριφέρονται, σαν η απλή αναλογική να είναι μία αναγκαστική θεσμική εκτροπή, που για κάποιους ανεξιχνίαστους λόγους την επιτρέπει ακόμα το Σύνταγμα.
Όμως δεν γίνεται να παρακάμπτουμε και να αγνοούμε κάτι πολύ σημαντικό, που μας έφερε η ζωή μπροστά μας.


Γιατί;
Γιατί έτσι.

Είναι νόμος απαράβατος, που αν τον περιφρονήσεις, θα προκαλέσεις εις βάρος σου πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις. Γιατί η δημιουργία αντιστέκεται στην παραβατικότητα και υπερασπίζει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού της. Εφόσον αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα την χρήση της απλής αναλογικής στις εκλογικές διαδικασίες, η πιο προφανής ιδέα που έρχεται στο μυαλό μου είναι να προετοιμασθούν ευάριθμα εκλογικά προγράμματα με επενδυτικό, αναπτυξιακό και καινοτομικό περιεχόμενο από παραγωγικά σχήματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές και θα διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό, που χρειάζεται, για να σχεδιασθεί και να διοικηθεί το πρόγραμμά τους.

Δεν χρειάζονται μακροσκελή άνευρα κείμενα και επανάληψη κοινοτυπιών εφ’ όλης της ύλης, για την δημιουργία των απαραίτητων συμπράξεων, δεδομένου ότι η εκλογή θα είναι εξασφαλισμένη, λόγω του μικρού ποσοστού που θα απαιτείται.

Καλό, χρήσιμο και λειτουργικό θα ήταν να δημιουργηθεί μια θεσμική σύμπραξη όλων των παραγόντων που θα συμμετάσχουν, δημιουργώντας ένα κοινό πεδίο ανάπτυξης, εντός του οποίου όλοι θα έχουν χώρο να εργασθούν και να ευημερήσουν.

Κάθε εκλογικό σχήμα θα είναι και μία ομάδα έργου, στην διάρκεια της τετραετίας, που η Βουλή θα προκύψει με απλή αναλογική.

Τέτοια ευκαιρία για να αναμορφώσουμε την Ελλάδα ούτε έχει ποτέ εμφανισθεί ούτε είναι πιθανό να εμφανισθεί ξανά.

Χρειάζεται να αφήσουμε τα εκλογικά τερτίπια και τα κόλπα και να ασχοληθούμε σοβαρά με το να φτιάξουμε την πατρίδα μας.