Τότε θα έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι

771

Η κατάθλιψη είναι μια μάστιγα που πάντα υπήρχε, εμφανίσθηκε όμως μαζικά τον 21ο αιώνα, έπληξε και πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, εξαπλώνεται πανδημικά και ουδείς γνωρίζει πώς να την αντιμετωπίσει.

Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να εργάζεται και διανοητικά, πράγμα που σημαίνει να αποκτά γνώση εξ ιδίων δυνάμεων, ενορατικά ή διαισθητικά, μέσω των ψυχικών του ιδιοτήτων, όχι μόνο αποστηθίζοντας μεγάλες ποσότητες πληροφοριών ή εγκαταλείποντας την επιστημονική του προσέγγιση στην εφαρμογή έτοιμων μοντέλων η ευρείας χρήσεως προγραμμάτων υπολογιστή. Όλα αυτά συμβαίνουν κατά κόρον στην σημερινή εποχή που η μηχανή υποκατέστησε τον άνθρωπο, δυστυχώς όχι στις συστηματικές εργασίες που τον καταπονούν και του καταναλώνουν χρόνο, αλλά κυρίως στις σύνθετες διεργασίες της διανοητικής του ευφυΐας. Και η κατάθλιψη εγκαταστάθηκε για τα καλά στις κοινωνίες μας.

Κατάθλιψη λοιπόν παράγεται όταν εγκαταλείπουμε την υγιή μας σκέψη, την αυτονόητη αντίδρασή μας απέναντι στις προκλήσεις της ζωής, όταν αφήνουμε άλλους να μας επηρεάζουν και να μας οδηγούν σε αυτό που εκείνοι νομίζουν σωστό για μας, όταν αφαιρούμε από τον εαυτό μας την δυνατότητα να ονειρεύεται, να στοχάζεται και να ρεμβάζει, πράγμα που το έχει απόλυτη ανάγκη, όταν αφήνουμε να μας κατακλύζουν οι εικόνες και οι ήχοι που παράγουν άλλοι, με μόνη πρόθεση να πουλήσουν προϊόντα ή να βγάλουν χρήματα, όταν με δυο λόγια αφήνουμε «κακόβουλο λογισμικό» να μας επηρεάσει και να κάνει κατάληψη στον χώρο της ψυχής μας.

Τη ρίζα της κατάθλιψης θα τη συναντήσουμε στην αγάπη για τον άνθρωπο. Μόνο με αληθινή αγάπη για τον Άνθρωπο και τις αναβαθμισμένες του ιδιότητες, μόνο αν αντιμετωπίσουμε ξανά τον άνθρωπο ως δημιουργό και όχι ως άβουλο εξάρτημα μιας μηχανής, μόνο αν ανατάξουμε μέσα μας τις δυνάμεις της δικής μας διανοίας και με την βοήθειά τους επικοινωνήσουμε με τον κόσμο γύρω μας, μόνο αν επιστρέψει η έμπνευση, η φαντασία και η δημιουργικότητα στην κοινωνία μας, μόνο όταν ανθίσει η τέχνη και ο πολιτισμός, μόνο τότε θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, ως ολοκληρωμένοι άνθρωποι που θα έχουμε κατακτήσει την υγεία και την μακροημέρευση με δικούς μας αγώνες και όχι με την άβουλη χρήση των μεθόδων που μας παρέχει η τεχνολογία. Και τότε θα έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι.

 

Για την επιμέλεια
Παναγιώτης Αναστασάκος
Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ
23 Μαΐου 2016

Με ιδέες που προέρχονται από την Συλλογή: «Η Αγάπη» και το Βιβλίο-Δίαυλο
της Συλλογής «Ο Δρόμος για την Ίαση», που συνέγραψε η Βιργινία Φατσή
και εξέδωσε η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ τον Νοέμβριο 2014.