Μερικές φορές χρειάζονται μόνο οι Έλληνες για να κάνουν τη διαφορά

744

Πριν από πολλά χρόνια το μόνο αίτημα των ανθρώπων ήταν η επιβίωση. Και τότε ήρθαν οι Έλληνες για να διατρανώσουν την πεποίθησή τους ότι ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον που επικοινωνεί με τους θεούς, υπάρχει στη γη, τέμνεται με το σύμπαν, αιωρείται στο άπειρο, μετεωρίζεται στους γαλαξίες και είναι αθάνατος.

Αυτά πίστευαν και ήταν αρκετά για να αναδείξουν την ανθρώπινη μορφή μέσα από το χάος, να υψώσουν περήφανα στον Όλυμπο θεούς που είχαν ανθρώπινο πρόσωπο, να τολμήσουν να οραματιστούν, να θελήσουν να γράψουν, να κτίσουν κοινωνίες με δημοκρατικό πρόσωπο και να αφιερώσουν την ζωή τους στην μελέτη και έρευνα θεμάτων ακραιφνώς επιστημονικών, με τα σημερινά δεδομένα, όχι μόνο με τα δεδομένα της τότε εποχής.

Μερικές φορές χρειάζονται μόνο οι Έλληνες και τίποτα άλλο, για να κάνουν την διαφορά. Όπου ως Έλληνες θεωρούμε το αόρατο δίκτυο των ψυχών που εμπνέονται από το Ελληνικό Όραμα, ένα Όραμα που διαπνέεται από κάλλος, ανώτερη σκέψη, διάθεση για καινοτομία, προσγείωση στην γη, επίπονη εργασία και συστηματικό μόχθο.

Είναι ένα Όραμα που σήμερα χρειάζεται να ξαναζήσει, μέσα από αυτούς που πάντα το υπερασπίσθηκαν και το αγαπούν, γιατί η σημερινή εποχή έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με εκείνη την εποχή, που οι Έλληνες έγραψαν και περιέγραψαν το Όραμά τους για την κοινωνία του ανθρώπου.

Ένα Όραμα που εν ολίγοις έλεγε ότι τίποτα δεν έχει αξία, αν δεν έχει κέντρο τον άνθρωπο, τίποτα δεν πρέπει να γίνεται, αν δεν έχει αφορμή τον άνθρωπο, τίποτα δεν πρέπει να λέγεται, αν δεν διαπνέεται από αγάπη για τον άνθρωπο, όλα πρέπει να κινούνται γύρω από την γνώση που φέρει μέσα του ο άνθρωπος και εκδηλώνει δια της διανοίας του, όλα πρέπει να συμβαίνουν ώστε η γνώση αυτή να εκδηλώνεται στα έργα του και όλοι πρέπει να υποστηρίζουν τον άνθρωπο που φέρει αυτή την γνώση.

 

Για την επιμέλεια
Παναγιώτης Αναστασάκος
Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ
9 Μαΐου 2016

 

Με ιδέες που προέρχονται από την Συλλογή:  «Μπορεί ο άνθρωπος να βρει την ευτυχία στη ζωή;»
και το Βιβλίο-Δίαυλο της Συλλογής «Τα ανθρώπινα Πάθη και η Λύτρωση», που συνέγραψε
η Βιργινία Φατσή και εξέδωσε η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ τον Σεπτέμβριο 2014.