Η βάση για κάθε αλλαγή, είναι πάντα οι ψυχικές μας δυνάμεις

756

Μια βασική αξία της κοινωνίας των Ελλήνων ήταν ότι τα έργα που κάνουν πρέπει να μείνουν αθάνατα, γιατί οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ, πάντα όσο υπάρχουν άνθρωποι στην γη οι ιδέες για πανανθρώπινη αγάπη, ειρήνη και συμφιλίωση, για τον άνθρωπο που γίνεται δημιουργός και το πνεύμα που κατέρχεται και βοηθάει τον άνθρωπο στην ζωή του, θα μένουν ζωντανές και θα έχουν απήχηση στην ψυχή όλων.

Σήμερα, είναι μεγάλη καινοτομία να απορρίψουμε σκέψεις, πρότυπα και συλλογισμούς, που μας οδηγούν σε πραγματικά αδιέξοδα, εκεί που όταν πάει κανείς, τον περιμένει η αδηφάγα κατάθλιψη.

Είναι προσωπικό το θέμα και κατ’ επέκταση κοινωνικό, χρειάζεται μια προσωπική πορεία για να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια και αυτή δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε προφανής. Είναι όμως εξαιρετικά ευχάριστη.

Σε κάθε πολιτισμό, υπάρχουν τα Στοιχεία που Ζωογονούν την Διάνοια και αυτά συνήθως είναι έργα που παράγουν πολιτισμό.

Η διάνοια είναι η πιο φιλική προς τον άνθρωπο ιδιότητα της ψυχής, αυτή παράγει την διάθεση για κοινά έργα, σε αυτήν κατοικούν τα αισθήματα της αλληλεγγύης και της ομόνοιας, αυτή μας προτρέπει να διάγουμε βίο κατά τις αξίες και την εσωτερική μας αλήθεια.

Κάποτε, από καιρό σε καιρό, η διάνοια μας επισκέπτεται, είτε γιατί η συλλογική μας διάνοια έκρινε πως είναι καιρός για νέα έργα, είτε γιατί η ατομική μας διάνοια ασφυκτιά και επιθυμεί να αναζωογονηθεί.

Συνήθως αυτά τα δύο είναι ταυτόσημα, πάντοτε ό,τι συμβαίνει στην συλλογική μας διάνοια και ό,τι αυτή κυοφορεί, έχει αντίκτυπο και στην ατομική μας διάνοια που αντιλαμβάνεται ότι είναι καιρός ξανά να ενεργοποιηθεί.

Είναι προσωπικό το θέμα και κατ’ επέκταση κοινωνικό, χρειάζεται μια προσωπική πορεία για να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια και αυτή δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε προφανής. Είναι όμως εξαιρετικά ευχάριστη.

Υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό από το να βρει ένας άνθρωπος τι του αρέσει να κάνει, πώς του αρέσει να ζει και με ποιους θέλει να συνεργάζεται;

Όχι, με το βάρος της κατάθλιψης να συμβιβαστεί με το απλώς να επιβιώνει και αυτό να το θεωρεί σημαντικό άθλο.

Να ζήσει πραγματικά και να βρει την δύναμη που κρύβει μέσα του για να τα αλλάξει όλα και να είναι πάντα καλά.

Η βάση για κάθε αλλαγή, είναι πάντα οι ψυχικές μας δυνάμεις, ας μην περιμένουμε ποτέ από άλλους, ό,τι είναι ανάγκη να κάνουμε μόνοι μας.

Το βιβλίο «Οι Ψυχικές Δυνάμεις» περιέχει όλα τα δεδομένα που απαιτεί η ψυχή, προκειμένου να ξεκινήσει την δική της εργασία για την απομάκρυνση όλων των ρύπων που την καταδυναστεύουν, όλων των προσμίξεων που κάνουν την ζωή της δύσκολη και όλων των ξένων προβλημάτων, με τα οποία δεν θα έπρεπε να ασχολείται.

Η ψυχή χρειάζεται την καθαρότητα για να εκδηλωθεί, γιατί στον χώρο της ψυχής κατοικούν πολλοί άλλοι άνθρωποι, εκτός από αυτόν που την κατέχει και νέμεται τα έργα της.

Βιργινία Φατσή

2 Απριλίου 2017