Η Ανάσταση των Ελλήνων είναι το ζητούμενο

676

Η Ανάσταση των Ελλήνων είναι το ζητούμενο.

Πώς όμως θα γίνει αυτή η Ανάσταση; Με μαζικά κινήματα, πολυπληθείς οργανώσεις και πολύβουες συγκεντρώσεις;

Όχι, μας λέει ο Ευριπίδης θα γίνει πολύ σιγά, ήρεμα και απλά, γιατί θα γίνει μέσα μας, μέσα σε κάθε Έλληνα θα ακουστούν πάλι τα λόγια που έμαθε να αναγνωρίζει ως δικά του, ως στοιχεία του Εαυτού του και αναπόσπαστα μέρη της δικής του διανοίας.

Όταν «συζητούν» σαν φίλοι τα βιβλία δίαυλοι, είναι ωραίο να τους ακούει κανείς. Και ακόμα πιο ωραίο είναι να μοιράζεται τον στοχασμό τους και να αναβαπτίζεται στα ύδατα της δικής τους αγάπης.

Η Ανάσταση των Ελλήνων μπορεί να προέλθει από έργα της διανοίας, που είναι βάλσαμο για την ψυχή, γιατί περιέχουν στοιχεία που ζωογονούν την διάνοια.

Όπως το ρευστό έρχεται και ισορροπεί στην ίδια στάθμη σε δύο δοχεία που συγκοινωνούν έτσι και η αγάπη που ενώνει τους ανθρώπους, έρχεται στην ίδια στάθμη, αυτή που ορίζει τα κοινά τους έργα.

Και όπως το νερό δεν τελειώνει στην φύση, έτσι και η αγάπη του Θεού, δεν παύει ποτέ να έρχεται προς εμάς.

Πράγματι υπάρχει η ουράνια τάξη, μας λέει ο Ιππόδαμος από την Μίλητο της Μικράς Ασίας, την έχω δει και έχω στοχαστεί για ώρες πάνω σε αυτήν.

Είναι πολύ απλό να την παρατηρήσει κανείς αρκεί να κοιτάξει τα άστρα, πόσο όμορφα είναι οργανωμένα στις γειτονιές τους, πόσο καλά συνεργάζονται στις ωραίες τους κινήσεις και πώς κινούνται αέναα μέσα στην αρμονική συμβίωσή τους.

Αν αυτή είναι η εικόνα των άστρων που φτάνει σε εμάς, ενώ ξέρουμε πως μακριά στο βάθος γίνονται οι αέναες διεργασίες που παράγουν το σύμπαν και εμείς αυτή την εικόνα πρέπει να ακολουθήσουμε στις επίγειες διελεύσεις μας.

Και αυτή την τάξη να αποτυπώσουμε στους δρόμους και τις οδούς των ατομικών μας συνειρμών και της προσωπικής μας πορείας.

Πάντα η αγάπη στην Ηθική υποκινούσε τις πράξεις μου, ομολογεί ο Σόλωνας, ο Αθηναίος πολίτης, ποιητής και νομοθέτης.

Είναι μια κάθαρση να σκέπτεται κανείς για τα προβλήματα της πόλης. Μια κάθαρση που ξεκινάει από το πνεύμα του, επεκτείνεται στο νου του και εγκαθίσταται οριστικά στα βάθη της ψυχής του. Μια κάθαρση που διαρκεί αιώνια, γιατί ό,τι έχει μέσα του Ηθική, ποτέ δεν πεθαίνει.

Όταν κοιτάς το ευρύ σύνολο στο οποίο ανήκεις και μελετάς τις κινήσεις του, ξεχνάς προς στιγμήν τα προσωπικά σου θέματα και τα αδιέξοδα που έχεις εντοπίσει και εργάζεσαι για το καλό όλων. Έτσι ο νους σου ησυχάζει από τα βάρη που καθημερινά συσσωρεύει στο στενό περιβάλλον των δικών σου προβλημάτων, απλώνεται σε ευρείς ορίζοντες και αναγεννάται καθώς αναβαπτίζεται στις αρχικές αξίες και αρχές που όλους μας ενώνουν.

Έτσι συζητούν σαν φίλοι, τα βιβλία Η Ανάσταση των Ελλήνων, Τα έργα της διανοίας είναι βάλσαμο για την ψυχή, Η Αγάπη που αποτυπώνει την ουράνια Τάξη και Η Αγάπη στην Ηθική είναι ωραίο να τους ακούει κανείς. Και ακόμα πιο ωραίο είναι να μοιράζεται τον στοχασμό τους και να αναβαπτίζεται στα ύδατα της δικής τους αγάπης.

 

Βιργινία Φατσή

21 Μαρτίου 2017