Όταν ο άνθρωπος Αγαπά, η Δημιουργία διευρύνεται

749

Όταν ο άνθρωπος Αγαπά, η Δημιουργία διευρύνεται, μόνο και μόνο για να δώσει χώρο στα έργα της αγάπης.

Η αγάπη είναι η ισχυρότερη Δύναμη της Δημιουργίας, η πιο ηθική, η πιο κοσμογονική και η πιο μεταβάλλουσα. Μεταβάλλει την δομή των οργανισμών και την πορεία των όντων, υπεισέρχεται στις δομές των συστημάτων και τις ακούσιες εκφράσεις των ωκεανών της μνήμης, της σοφίας και του συναισθήματος.

Εισχωρεί στο συλλογικό ασυνείδητο και το ενθαρρύνει να εκφραστεί, δονεί τις ψυχικές μνήμες του ανθρώπου και τον αναγκάζει να δημιουργήσει.

Η ψυχή αρέσει στην αγάπη, γιατί η αγάπη δεν απευθύνεται σε υλικά αποκτήματα, πράγματα που είναι έτοιμα και κάποιος απλώς πρέπει να τα κερδίσει ή να τα καταναλώσει, δεν απευθύνεται σε σταθερά οικοδομήματα που απλώς θέλει να τα κατακτήσει, ούτε αναφέρεται στο άπειρο που θέλει να εκμηδενίσει.

Η αγάπη αναφέρεται πάντα στην δημιουργία. Και η δημιουργία έχει πάντα ως κέντρο της τον Άνθρωπο και γύρω από τις δικές του ιδιότητες περιστρέφονται τα έργα της.

Και ποιο στοιχείο διαθέτει ο Άνθρωπος, που είναι άφθαρτο, του ανήκει εν μέρει, επιστρέφει στην δημιουργία, γιατί από εκεί προέρχεται, συνταράσσεται από κοσμογονίες και ισορροπεί από δικές του δυνάμεις, μπορεί να είναι ένας τόπος χλοερός και παραδεισένιος, ή ένα τοπίο παραδομένο στις δυνάμεις της ερήμωσης και στην λαίλαπα της καταστροφής;

Την ψυχή του μόνο. Εκεί λοιπόν πρέπει να κατοικεί η Αγάπη, γιατί αυτό το περιβάλλον της ταιριάζει, την ζωογονεί και την προκαλεί να δημιουργήσει.

Η Αγάπη δεν έχει φύση που είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Δεν έχει υπόσταση που ο άνθρωπος κατανοεί. Δεν έχει όψη, που ο άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει. Έχει μόνο ύλη, γιατί είναι υλική. Δεν είναι συναίσθημα, δεν οφείλεται σε τυχαία διαπλοκή στους νευρώνες, δεν εδρεύει στην βιοχημεία του σώματος, δεν βρίσκεται στα Σώματα των αρχαγγέλων και δεν αναπτύσσεται τυχαία μεταξύ των ανθρώπων.

Είναι ύλη που βρίσκεται σε αφθονία μεταξύ αυτών που θέλουν να δημιουργούν, που ζουν αγαπώντας την δημιουργία και η δημιουργία τους επιστρέφει την αγάπη τους με διάφορες μορφές.

Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει την πολυσήμαντη ευτυχία της ψυχής, αν όχι η αγάπη;

Η αγάπη κινητοποιεί την ψυχή, παράγει κοσμογονία, δίνει έδαφος στην δημιουργία και χώρο στον άνθρωπο. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πτυχές της αγάπης και ο καθένας πρέπει να διαλέξει αυτή που ταιριάζει στην δική του ψυχή και είναι συνώνυμη της δικής της ευτυχίας. Γιατί για κάθε άνθρωπο η ευτυχία της ψυχής είναι διαφορετική. Και όλοι έχουν δικαίωμα να την βρουν.

Για την επιμέλεια
Παναγιώτης Αναστασάκος
Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ
11 Μαΐου 2016

 

Με ιδέες που προέρχονται από την Συλλογή «Η Αγάπη» και το Βιβλίο-Δίαυλο της Συλλογής
«Η Ευτυχία της Ψυχής», που συνέγραψε η Βιργινία Φατσή και εξέδωσε
η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ τον Νοέμβριο 2014.