Από τότε που μπήκε ο 21ος αιώνας το τοπίο ως προς την υγεία των ανθρώπων, έχει διαφοροποιηθεί αισθητά.
Έχουμε κατάθλιψη, που αδρανοποιεί την διάνοια και καταλήγει μόλις εμφανιστούν συμπτώματα, σε αναντίστρεπτη πορεία προς εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή καρκίνο.
Έχουμε τα αυτοάνοσα νοσήματα, που επιβάλλουν στον οργανισμό να απομακρύνει τις ασπίδες του, να πολεμάει τον εαυτό του, να αντιμάχεται τον στρατό του, βοηθώντας τους εχθρούς και τους δολοφόνους αντιπάλους του.
Τέλος έχουμε τις εκδηλώσεις θανατηφόρων ιών, που στην περίπτωση του κορωνοϊού έφτασε πολύ γρήγορα σε κατάσταση πανδημίας.
Τα έχουμε λίγο χαμένα, ενώ τα περίφημα συστήματα υγείας, που έχουμε αναπτύξει ήταν στην πραγματικότητα περιορισμένα σε μέγεθος, χωρίς ερευνητικό προσανατολισμό και με εμπορικές προτεραιότητες εκεί που έπρεπε να κυριαρχούν πανανθρώπινες αξίες. (εμπορευματοποίηση της υγείας).
Στους απολογισμούς της εποχής, π.χ. σε διάφορα άρθρα, η υγεία ήταν ένας τομέας όπου όλοι ομόθυμα διαπιστώναμε ότι είχαμε σημειώσει τεράστια πρόοδο.
Σήμερα κανείς δεν θα πρόβαλε τέτοια θέση, γιατί τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε πόσο άγνωστος μας είναι ακόμα ο άνθρωπος. Αυτό που έχει απογειωθεί είναι η τεχνολογία, η οποία μας προμηθεύει πολλά απεικονιστικά εργαλεία ώστε την ασθένεια να την βλέπουμε, όχι να την φανταζόμαστε εκ των συμπτωμάτων που παράγει.
Μας λείπει η γνώση για τον άνθρωπο, για τις ευαισθησίες και τις δυνάμεις του, για την κατασκευή και τις ιδιαιτερότητές του.
Πάνω από όλα, αγνοούμε και υποτιμούμε την πνευματική του δομή και υπόσταση.
Αυτό που μπορώ να ισχυριστώ, δεν είμαι σε θέση να το αποδείξω, αλλά και κανείς δεν μπορεί να το απορρίψει. Ότι δηλαδή η ενδυνάμωση της διάνοιας λειτουργεί θεραπευτικά, όχι απλά βοηθητικά, αλλά θεραπευτικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των ιών.
Για την ενδυνάμωση της διανοίας έχω να σας προτείνω τρία βιβλία:
Τα στοιχεία που ζωογονούν την διάνοια
Τα έργα της διανοίας είναι βάλσαμο για την ψυχή