Η Ίαση του ανθρώπου και της κοινωνίας του

801

Πολλοί μιλάνε για την αλήθεια, δεν την υπερασπίζεται όμως κανείς, όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν ξέρει πώς να το κάνει, δεν γνωρίζει δηλαδή πώς να είναι ο ίδιος αληθής.

Με τους «ιούς της διανοίας» ένα καλό υπάρχει, ότι η διάνοια που πάσχει, μόλις θεραπευτεί, μπορεί πια και αναγνωρίζει τους ιούς, δεν μπορούν να καλυφθούν και χθόνια να κρυφτούν.

Τι άλλο είναι η Εξέλιξη, από μια σπείρα που εξελίσσεται συνεχώς, την βλέπεις να υπάρχει σε πολλές διαστάσεις, μία το βήμα γίνεται εδώ, μία κάπου αλλού αυτή όμως η θαυμαστή Εξέλιξη του ανθρώπινου μυαλού ποτέ δεν πρέπει να σταματάει και είναι έργο όλων να μην την αφήσουμε να παρακμάσει και να κατακρημνιστεί.

Η θέληση βρίσκεται στην βάση κάθε Ίασης. Ποια θέληση όμως;; Έχει σημασία αυτό. Όχι αοριστολογίες της μορφής, η «θέληση για την ζωή», η «αγάπη» και άλλα τέτοια γενικά, αλλά η βούληση και η ισχυρή θέληση του υποκειμένου να μάθει να αντιδρά, να υψώνει το ανάστημά του και να μιλάει με την δική του φωνή, να ακουστεί η φωνή του και να αποκτήσει υπόσταση, φυσιογνωμία και Εαυτό.

Στην σημερινή κοινωνία πολλά λόγια «αγάπης» κυκλοφορούν, δεν αγαπάει όμως κανείς τον άνθρωπο και αυτό είναι θλιβερό. Γιατί δεν βλέπουμε να γίνονται γύρω μας έργα που εξυψώνουν τον άνθρωπο και υπηρετούν την διάνοιά του, για να γίνει ο ίδιος ευφυέστερος, πιο φιλήσυχος και πιο υγιής.

Αν δεν υπάρχουν έργα, τότε έργα θα πρέπει να φτιάξουμε.

Και ποιο έργο είναι πολυτιμότερο από την ίδια την ζωή;; Να ζήσει ο άνθρωπος έναν καλό βίο, γεμάτο από ουσία και καλά νοήματα της ζωής, να κάνει καλές σκέψεις και τα νοήματα να συναισθανθεί, να υπερασπίζεται την υγεία, την δική του και του συνανθρώπου, από όποιον πάει να γεμίσει την ζωή ασχήμια, αθλιότητα και υποταγή;;

Η Ίαση έχει σημασία και για την κοινωνία, ίαση σημαίνει ότι ξέρει η κοινωνία των ανθρώπων πώς να πολεμήσει την αρρώστια και να ιαθεί, να αρχίσει δηλαδή να παράγει ενεργά αντισώματα,  να βοηθά τα κύτταρά της, κάθε πολίτης που ανήκει σε αυτήν την κοινωνία να μπορεί να βρει την θεραπεία μέσα σε αυτήν και όχι τυρβάζοντας περί πολλά και ακολουθώντας άλλους, ασυνείδητους θεραπευτές.

Η ίαση είναι μια κατάσταση που επιτυγχάνεται όταν κανείς ξέρει πώς να την διατηρεί, γιατί είναι Δρόμος και περιπέτεια από τις πιο ευχάριστες της ζωής.

Γιατί σε κάθε βήμα ανακαλύπτει ο άνθρωπος και μια πτυχή που την αγνοούσε μέχρι χθες, κάθε σκαλοπάτι είναι και μια κατάσταση της ενεργού διανοίας αυτή την φορά και όχι των «ιών» που καταδυναστεύουν την διάνοια και αυτά που προκαλεί.

Αν η διάνοια είναι υγιής μπορεί ο άνθρωπος να κινείται στους απέραντους κόσμους της ανθρώπινης λογικής και πάντα να βρίσκει τον δρόμο του, να ανεβαίνει ψηλά και να βρίσκει την νέα γνώση που στην συνέχεια θα μορφοποιήσει σε αγαθά.

Βιργινία Φατσή

24 Φεβρουαρίου 2017