Πρέπει να διδαχθούμε και να διδάξουμε εκ νέου τη Δημοκρατία

821

Ορισμένοι ηγέτες στην αρχαία Ελλάδα μπόρεσαν να δουν την τεράστια δυναμική που έκρυβε η Δημοκρατία και κυρίως να καταλάβουν ότι ήταν μια πολιτική επιλογή που δεν έκανε καλό μόνο στους Έλληνες, αλλά θα μπορούσε να κάνει το ίδιο καλό σε όλους τους λαούς. Αρκεί να μάθαιναν τι σημαίνει Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία είναι τρόπος ζωής και πίστη σε ανώτερες ιδέες. Είναι καθημερινός αγώνας ενάντια στην αμάθεια, την άγνοια και τα ταπεινά αγελαία ένστικτα. Είναι μια ατελείωτη μάχη ενάντια στην ανηθικότητα, την διαφθορά και την παρανομία. Είναι όμως μια καθημερινή μάχη, που διεξάγεται στους χώρους εργασίας, στο σπίτι, στις συναναστροφές, στα σχολεία και στις εκκλησίες. Μια καθημερινή μάχη που αφορά τον καθένα μας.

Οι μεγάλοι Έλληνες οραματιστές είχαν προχωρήσει λίγο παραπέρα.

Είχαν φθάσει να οραματίζονται μια χώρα χωρίς διακρίσεις, με απόλυτη Δημοκρατία, όπου κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από την φυλή, την καταγωγή, την θρησκεία και την ισχύ της οικογένειάς του, μπορούσε να διεκδικήσει με τις δικές του πνευματικές δυνάμεις μια θέση στις νέες κοινωνίες που διαμορφώνονταν. Λίγο έλειψε να τα καταφέρουν, αν δεν πέθαινε πρόωρα ο Μ. Αλέξανδρος.

Το Δημοκρατικό Όραμα των Ελλήνων όμως δεν έχει χαθεί. Βρίσκεται σε ένα δικό τους χώρο στο σύμπαν, που τον αποκαλούν Διάνοια και όπου η Δημιουργία φροντίζει να προστατεύει τα οράματά τους, όπως οι Δελφοί προστάτευαν τους θησαυρούς του Απόλλωνα ή όπως οι Ολύμπιοι θεοί προστάτευαν την κοινωνία των Ελλήνων.

Γιατί ό,τι φαίνεται να εξαφανίζεται, αν έχει λόγο ύπαρξης, ποτέ δεν καταστρέφεται, αλλά επιστρέφει ανανεωμένο, αναγεννημένο και οπωσδήποτε με άλλη μορφή.

Εάν οι Έλληνες στην αρχαιότητα είχαν ένα όνειρο, θα ήταν ακριβώς αυτό. Να υπάρξει μια κοινωνία που θα καταλήξει σε λειτουργικές δομές και εφαρμόσιμα συστήματα στο θέμα της Δημοκρατίας, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα που εκείνοι ερεύνησαν για πρώτη φορά και τα οποία αφορούσαν εξ ολοκλήρου, τον άνθρωπο.

 

Για την επιμέλεια
Παναγιώτης Αναστασάκος
Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ
9 Ιουνίου 2016

 

Με ιδέες που προέρχονται από την Συλλογή: «Έργα και Ημέρες της Κοινωνίας της Γνώσης»
και το Βιβλίο-Δίαυλο της Συλλογής «Ο Δρόμος προς την κατάκτηση του Ονείρου μας»,
που συνέγραψε η Βιργινία Φατσή και εξέδωσε η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ τον Οκτώβριο 2014.