Η Ανάσταση θα γίνει μέσα μας

748

Η Αγάπη έχει την δύναμη να πολλαπλασιάζεται, να αλλάζει τον άνθρωπο και να γιγαντώνεται, να διαρρέει τα έργα της διανοίας του και δια αυτών να γονιμοποιεί κάθε ψυχή που αγαπάει τον άνθρωπο και τον Θεό που έγινε άνθρωπος.

Η Αρχή γίνεται πάντα από την Αγάπη, που σαν ρευστό ρέει από τους χώρους της ουράνιας τάξης στα πεδία της ανθρώπινης ηθικής.

Η Ανάσταση των Ελλήνων είναι το ζητούμενο, ίσως από πάντα, γιατί αυτό που υπήρξαμε πολύ παλιά, πρέπει επειγόντως να το ξαναβρούμε, για να αντιμετωπίσουμε την ζωή με το θάρρος, την τόλμη, την αγάπη και την ενάργεια, την ενόραση και τον στοχασμό που έδειξαν οι Έλληνες πολλές φορές στην ιστορία τους.

Πώς όμως θα γίνει αυτή η Ανάσταση που φανταζόμαστε; Με μαζικά κινήματα, πολυπληθείς οργανώσεις και πολύβουες συγκεντρώσεις;

Όχι, μας λέει ο Ευριπίδης θα γίνει πολύ σιγά, ήρεμα και απλά, γιατί θα γίνει μέσα μας, μέσα σε κάθε Έλληνα θα ακουστούν πάλι τα λόγια που έμαθε να αναγνωρίζει ως δικά του, ως στοιχεία του εαυτού του και αναπόσπαστα μέρη της δικής του διανοίας.

Αυτά πρέπει πάλι να ακουστούν, οι σιωπηλές μουσικές των δικών μας λέξεων, με την εκφορά των πρωταρχικών τους νοημάτων, εκείνη η δόνηση που υπόκωφα ακούγεται όταν οι Έλληνες συντάσσουν ξανά την διάνοιά τους, την συλλογική τους διάνοια αυτή την φορά.

Όταν άρχισα να μελετώ τα ρευστά, τότε ανακάλυψα την φύση της αγάπης, μας λέει ο Αρχιμήδης.

Γιατί όπως τα ρευστά ρέουν από σημεία με υψηλότερο δυναμικό σε αυτά με χαμηλότερο, έτσι και η αγάπη ρέει από τα ανώτερα στρώματα της δημιουργίας προς τα κατώτερα.

Και όπως το νερό δεν τελειώνει στην φύση, έτσι και η αγάπη του Θεού, δεν παύει ποτέ να έρχεται προς εμάς.

Και ο Σόλων, ο νομοθέτης, κλείνει τη συζήτηση.

Πάντα η αγάπη στην ηθική υποκινούσε τις πράξεις μου, ομολογεί.

Μια βαθιά προσωπική ηθική που είχαμε όλοι οι Έλληνες και μας υπαγόρευε να εργαζόμαστε πάντα για το καλό της πόλης μας, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα.

 

Για την επιμέλεια
Παναγιώτης Αναστασάκος
Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ
22 Ιουνίου 2016

 

Με ιδέες που προέρχονται από τη Συλλογή «Μπορεί η Ελλάδα να αναστηθεί;» και τα Βιβλία-Διαύλους «Τα Έργα  της Διανοίας
είναι βάλσαμο για την Ψυχή», «Η Αρχή των ρευστών, όπως η Αγάπη» και «Η Αγάπη στην Ηθική»
που συνέγραψε η Βιργινία Φατσή και εξέδωσε η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ.