Η αγάπη των Ελλήνων για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό έκτισε έναν ολόκληρο αρχαίο κόσμο, εμείς τι μπορούμε να κτίσουμε;

994

Στον σύγχρονο κόσμο η αγάπη είναι μια παρεξηγημένη έννοια, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι ένα ήσυχο, αόριστο συναίσθημα, που ανήκει σε άλλες εποχές, όπου και οι άνθρωποι ήταν πιο ήσυχοι και με λιγότερες έγνοιες.

Για να βρούμε την αγάπη ανάμεσά μας, εμείς που ζούμε στην σύγχρονη εποχή, πρέπει πρώτα να την βιώσουμε, κάποιος να μας την μεταγγίσει και να διευρύνει τα όρια της δικής μας ψυχής.

Ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι η Κοινωνία της Γνώσης, όλοι μαζί οι αγαθοί μας πρόγονοι σε παρέες, αδελφότητες και οικογένειες, μα και ο καθένας χωριστά ως αγαθός εκπρόσωπος της δικής του Οικογενείας.

Τώρα, έχουμε την τεχνολογία, είμαστε δυνατοί και έχουμε λύσεις για όλα τα προβλήματα. Και αν δεν έχουμε θα βρούμε, έτσι πιστεύουμε.

Η τεχνολογία προχωράει και η Επιστήμη ακολουθεί με γρήγορους ρυθμούς, ό,τι και αν χρειαζόμαστε από εκεί θα το βρούμε. Έτσι πιστεύουμε.

Και ξαφνικά, έρχεται μια εποχή, που τα προβλήματα μας υπερβαίνουν και ο άνθρωπος φαίνεται ξανά στο πραγματικό του μέγεθος. Τότε πρέπει να αποφασίσουμε ότι ή ο άνθρωπος είναι τεράστιος κατά την διάνοια και πραγματικά ικανός να συλλάβει και να υλοποιήσει νέα σχέδια και νέες ιδέες ή είναι μια αδύναμη ύπαρξη που άγεται και φέρεται από τις εξελίξεις γύρω του.

Τώρα η διάνοιά μας ισοπεδώθηκε και η σκέψη μας αλλοτριώθηκε από ξένα πρότυπα. Και όλα θα πήγαιναν καλά και ίσως ακόμα να ευημερούσαμε, αν δεν υπήρχε η Ελληνική ψυχή μας που είναι νοήμων, αυτάρκης και αυτεξούσια και θέτει τα δικά της όρια στον παραλογισμό του ανθρώπου.

Η αγάπη είναι ουσία, ύλη και υπερκόσμιο ρευστό, έχει υπόσταση, εύρος και μέγεθος, εξαφανίζεται όταν την διώχνουμε και εμφανίζεται ξανά όταν την αποζητάμε. Μιλάμε πάντα για την θεϊκή αγάπη, αυτή που πάντα ευχόμαστε να υπάρχει ανάμεσά μας, να δίνει ζωή στα έργα μας και πνοή στις καλές μας ελπίδες.

Αυτό το είδος της αγάπης ένοιωθαν μεταξύ τους οι Έλληνες. Ένα είδος βαθιάς, ουσιαστικής αγάπης που είναι ύλη και ρευστό υπερκόσμιας ουσίας, εμφανίζεται σε κοινωνίες και καλές κοινωνίες αναπτύσσει και εξαφανίζεται όταν ο άνθρωπος υπακούει σε άλλες δυνάμεις, όπως το συμφέρον.

Πολλοί λένε ότι οι Έλληνες δεν γνώριζαν την αγάπη και δεν μιλούσαν για αυτήν. Είναι φυσικό για τους Έλληνες να μην έλεγαν πολλά λόγια, γιατί όταν κάτι είναι τόσο αβίαστο και αυθεντικό σε σένα, όπως η αναπνοή ή η όραση, δεν είναι ανάγκη να μιλάς συνέχεια για αυτό, ούτε έχεις ανάγκη να το προσδιορίζεις.

Η αγάπη των Ελλήνων κτίζει, υποστηρίζει, σταθεροποιεί, κατασκευάζει, σχεδιάζει και υλοποιεί καλά έργα.

Πόσο διαφορετικά είναι όλα αυτά από την εποχή μας, όπου κανένα από τα παραπάνω ρήματα δεν συντάσσεται συνήθως μαζί με την αγάπη.

Τα καλά και συμφέροντα για τους Έλληνες ήταν αυτά που βοηθούσαν τον άνθρωπο να ανάγεται στο αληθινό μέγεθος της δημιουργικής του υπόστασης, να παραμένει εκεί και να σταθεροποιείται και από αυτήν την κατάσταση να κρίνει τα πάντα ως προς την πραγματική τους αξία. Να απορρίπτει το ψευδές και επιφαινόμενο και να δέχεται ως αληθινό ό,τι είναι διαχρονικό και καλό.

Οι Έλληνες είχαν ιδιότητες, που σήμερα πρέπει ξανά να αποκτήσουμε.

Σήμερα, παραμένουμε ασταθώς στο περιοριστικό μέγεθος των καθημερινών μας προβλημάτων και σε μερικές στιγμές ψυχικής ανάτασης, βιώνουμε εν τάχει και στιγμιαία, όσα για τους Έλληνες κάποτε ήταν καθημερινή πραγματικότητα.

Ο άνθρωπος είναι το κλειδί. Ο άνθρωπος πρέπει να ορίσει τις προτεραιότητές του και το πώς θέλει να ζει, αν θέλει να είναι μικρός και φοβισμένος ή μεγάλος κατά την διάνοια και ευτυχής.

Γιατί τώρα πια ο άνθρωπος δεν είναι μόνος του. Υπάρχει η Κοινωνία της Γνώσης, όλη η συντεταγμένη προσπάθεια των αγαθών μας προγόνων να μας μεταγγίσουν την ιδιότητά τους να παραμένουν μεγάλοι μπροστά σε όλα τα εμπόδια και τους φόβους που παράγουν οι άλλοι και από αυτό το μέγεθος να ορίζουν την ζωή τους.

Βιργινία Φατσή

24 Αυγούστου 2017

 

Σημείωση. Στο βιβλιοπωλείο Δίαυλος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kinoniagnosis.com, υπάρχουν και τα έξι βιβλία της Συλλογής με τίτλο: «Η ΑΓΑΠΗ», με αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.

Υπάρχει επίσης και ένα πληροφοριακό e-book, σε μορφή pdf, που παρουσιάζει τα βιβλία της Συλλογής στην ενωμένη τους δράση και μπορείτε να το διαβάσετε ή να το κατεβάσετε ελεύθερα γιατί παρέχεται δωρεάν.