Η ονοματοδοσία της Αθήνας. Ένας διαφωτιστικός μύθος.

1046

Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα είχαν πολλά προνόμια, σε αντίθεση με τις σημερινές γυναίκες που αγωνίζονται ακόμα για να εδραιώσουν όσα δικαιούνται και νομιμοποιούνται να απολαμβάνουν ως ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες ήταν πολύ αξιοσέβαστες. Καταλάμβαναν δημόσια αξιώματα ως ιέρειες ναών, μαίες και θεραπεύτριες, εξειδικευμένες υφάντριες και εργαζόμενες σε οργανωμένες οικοτεχνίες.

Στην κοινωνία τότε η εργασία ήταν είτε απολύτως χειρωνακτική, είτε απολύτως πνευματική, γεγονός που βοηθούσε να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων. Όλοι εργαζόντουσαν χειρωνακτικά και παράλληλα μοχθούσαν για την πνευματική τους εξέλιξη.

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες προσπαθούσαν να εξειδικευθούν σε εργασίες που ήταν κατάλληλες για τις δυνάμεις και τις δεξιότητές τους.

Παράλληλα, κανένα εμπόδιο δεν υπήρχε στην πνευματική τους εξέλιξη των γυναικών, αφού εκείνες, όπως και οι άνδρες είχαν το δικαίωμα να ακολουθούν τους Δασκάλους, να μαθητεύουν στις διδασκαλίες, να εξελίσσονται  πνευματικά και να έχουν λόγο στα θέματα που αφορούσαν την ζωή και το μέλλον της πόλης όπου κατοικούσαν.

Είναι γνωστός σε όλους μας ο μύθος της ονοματοδοσίας της Αθήνας. Λέει ο ωραίος μύθος ότι συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι, άνδρες και γυναίκες γιατί ήταν η εποχή να αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης τους και την ποθητή ευημερία. Ήρθε σε αυτούς το μήνυμα ότι θα μιλήσουν οι θεοί και έτσι όλοι συγκεντρώθηκαν στην Πνύκα.

Ο Ποσειδώνας, προφανώς μέσω του εκπροσώπου του, είπε: «Σας έδωσα την ζωή που ζείτε σήμερα και την γνωρίζετε καλά. Έχετε γερά πλοία και ταξιδεύετε στις θάλασσες χωρίς κινδύνους. Μπορείτε να εξελιχθείτε σε θαλασσοκράτειρα πόλη και οι στόλοι σας να διαπλέουν όλη την Μεσόγειο. Θα είστε όλοι ναυτικοί και θα φτάνετε στην άλλη άκρη του κόσμου για να δείτε τα όσα θαυμαστά υπάρχουν, κάνοντας επικερδές εμπόριο.

Αν χρειαστεί να κάνετε πόλεμο θα σας δώσω δυνατά άλογα, όπως αυτά που έχουν οι Αμαζόνες και έτσι θα νικήσετε τον πόλεμο και θα αφανίσετε όποιον τολμά να επιτεθεί στην δική σας πόλη.

Αν χρειαστείτε να ταξιδέψετε ακόμα πιο μακριά, θα σας δώσω πιο γερά πλοία και σύντομα οι θάλασσες της υφηλίου θα είναι δικές σας θάλασσες.

Το εμπόριο θα ανθεί και τα πλούτη θα συσσωρεύονται στην δική σας πόλη. Όλοι θα είστε πλούσιοι και η ευημερία της πόλης σας θα εξαρτάται από το εμπόριο».

Άκουσαν προσεκτικά τον Ποσειδώνα και αντιλήφθηκαν την δύναμη των δικών του λόγων. Ναυτικοί ήταν τότε και ήξεραν καλά τους θαλάσσιους δρόμους. Αν ακολουθούσαν τον Ποσειδώνα θα συνέχιζαν να είναι ναυτικοί και να αυξάνουν τα πλούτη τους σε γνωστά αλλά και νέα λιμάνια. Ήταν πολύ δελεαστικό και οι περισσότεροι άντρες αποφάσισαν να ψηφίσουν υπέρ του Ποσειδώνα, καθορίζοντας έτσι το μέλλον της δικής τους πόλης, ένα μέλλον πολύ όμοιο με το παρελθόν της.

Τότε μίλησε η Αθηνά, προφανώς δια της εκπροσώπου της και είπε:

«Έχετε μια ωραία πόλη εδώ και ο Βράχος σας προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεστε, όταν από μακριά φαίνονται οι εχθροί σας. Μπορείτε να μείνετε εδώ και να διατηρήσετε τον στόλο σας για να κάνει τις συνήθεις εργασίες. Όμως εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι καλύτερο.

Μπορείτε να δημιουργήσετε Πόλεις σε όλον τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα έχουν ίσα δικαιώματα, θα απαγορεύονται οι δυνάστες και κάθε άνθρωπος που λαχταρά την ειρήνη θα μπορεί να κτίσει εκεί την φωλιά του.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει εσείς να φύγετε μπροστά, να ξεχάσετε την εποχή σας και να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια τους νέους κόσμους που ξεκινάτε να κτίσετε.

Η ενόραση είναι μια θεϊκή ιδιότητα και όλοι μπορούν να την αξιοποιήσουν. Όμως, δεν αξιοποιείται με τα ταξίδια και τα θαύματα που θα δουν τα μάτια σας στις ξένες πόλεις.

Ο τρόπος για να αξιοποιήσετε την ενόρασή σας είναι να μείνετε εδώ, στην σκιά του βράχου και όπως η ελιά ριζώνει και απλώνει τις βαθιές της ρίζες σε όλα τα εδάφη, έτσι και εσείς θα απλώσετε τις βαθιές σας ρίζες σε όλο τον κόσμο και από τους καρπούς της δικής σας σοφίας θα γίνει ένας νέος κόσμος.

Η πόλη σας θα ονομάζεται Αθήνα, που σημαίνει αυτή που δεν έχει όριο, βλέπει μακριά με την όρασή της και ριζώνει εκεί που βρίσκεται για να δημιουργήσει».

Άκουσαν προσεκτικά την Αθηνά και οι άνδρες πήγαν να δυσανασχετήσουν. Εκείνοι ήθελαν την περιπέτεια και τα καινούρια εδάφη, τους στενοχωρούσε η ιδέα να μείνουν σε έναν τόπο και να ριζώσουν.

Οι γυναίκες όμως κατάλαβαν τι ήθελε να πει η Αθηνά, τους έδειχνε ένα μέλλον που ήταν προδιαγραμμένο και ο κατάλληλος τρόπος για να το δημιουργήσουν ήταν να μείνουν στην πόλη τους και να αποκτήσουν και αυτοί την ιδιότητα που τους προσέφερε η θεά, την ενόραση.

Η ενόραση μας δείχνει πάντα το μέλλον, ένα μέλλον που υπάρχει και βρίσκεται εκεί για εμάς. Αν το δούμε και το ενστερνιστούμε, τότε αυτομάτως δημιουργείται και ο δρόμος για να βαδίσουμε προς αυτό.

Έτσι έγιναν τα πράγματα και όλες οι γυναίκες ψήφισαν υπέρ της Αθηνάς. Γιατί εκείνες πρώτες κατάλαβαν τι ήθελε να πει η θεά και πού βρισκόταν ένα μέλλον καλό για την δική τους πόλη.