Ας αλλάξουμε τον εαυτό μας

1618

Όταν η ζωή μας αλλάζει, χρειάζεται να έχουμε πάντα την ικανότητα να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Ο κορωνοϊός ήταν μια απρόβλεπτη απειλή που ήρθε να ταράξει τα κατά τα άλλα ήρεμη διαβίωσή μας. Ήταν όμως ήρεμη η διαβίωσή μας; Μήπως τα προβλήματα δεν ήταν φανερά αλλά υπέβοσκαν;

Μήπως ο άνθρωπος δεν εννοεί την ευημερία ως ένα τυχαίο άθροισμα υλικών όρων, αλλά χρειάζεται και κάτι παραπάνω για να είναι ουσιαστική η δική του ευημερία;

Χρόνια τώρα παριστάνουμε ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Κάθε ένας είναι μόνος του για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του βίου και εμείς νομίζουμε ότι αυτό είναι φυσικό.

Η απομόνωση δεν είναι φυσική. Η μοναξιά μέσα στο πλήθος δεν είναι φυσική και υποδηλώνει τεράστια προβλήματα που δεν αφορούν το άτομο μόνο αλλά και τις κοινωνίες του.

Για να αλλάξουμε τον κόσμο, χρειάζεται να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας. Να τον αγαπήσουμε, να αποδεχθούμε το ποιοι είμαστε και  οικοδομήσουμε κοινωνίες με όσους αγαπούν τον ανανεωμένο εαυτό μας.

Ο άνθρωπος πάντα έχει ερευνητική φύση. Του αρέσει να σκέπτεται, να ερευνά, να μαθαίνει.

Η ερευνητική μας φύση μας έστειλε στο μακρινό διάστημα, μας έδωσε τα αγαθά του σημερινού πολιτισμού μας, την τεχνολογία που είναι προσιτή σε όλους και την παιδεία που είναι προσιτή σε όλους.

Τι άλλο έμεινε άραγε να ερευνήσουμε; Τι μπορεί να μας ενδιαφέρει στον 21ο αιώνα, που να μην έχουμε ήδη προσπαθήσει;

Ίσως να έχει απομείνει ο Άνθρωπος ως πεδίο έρευνας που μας ενδιαφέρει όλους. Ίσως να μην υπάρχουν ακόμα ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα, τι είναι ο Άνθρωπος, ποιες δυνάμεις έχει, πώς ζει και σε ποιες διαστάσεις;

Ίσως ο 21ος αιώνας να είναι εποχή σπουδής και μελέτης του πιο πολύπλοκου όντος που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη.

Και ίσως εμείς να ευτυχήσουμε να δώσουμε τις πιο σημαντικές απαντήσεις στο ερώτημα. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να μάθει και να ερευνήσει το πιο καλά κρυμμένο μυστικό του σύμπαντος. Την ίδια την φύση του Ανθρώπου.

Ας κάνουμε ένα μικρό τεστ:

  1. Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από την ζωή μας;
  2. Τι θα θέλαμε να είναι διαφορετικό;
  3. Τι θα περιμέναμε να μας δώσει η ζωή στο μέλλον;
  4. Πώς φανταζόμαστε να είναι τα πράγματα στο μέλλον;

Εάν οι απαντήσεις σας σκιαγραφούν τη ζωή που ήδη ζείτε και εσείς είστε ήρεμοι και ευτυχείς, τότε όλα καλά. Έχετε ήδη βρει την ζωή που σας αξίζει να ζείτε.

Εάν οι απαντήσεις σας σκιαγραφούν την ζωή που ζείτε ήδη, αλλά σας δημιουργούν απογοήτευση και μια ενδόμυχη θλίψη, τότε δεν είναι αργά. Αλλάξτε την ζωή σας, αλλάζοντας τον εαυτό σας.

Εάν οι απαντήσεις σας σκιαγραφούν μια διαφορετική ζωή, τότε πρέπει να αλλάξετε την ζωή σας, αλλάζοντας τον εαυτό σας.

Οι εξωτερικές συνθήκες, ουδέποτε καθορίζουν τον άνθρωπο. Αντίθετα, ο εσωτερικός του κόσμος χρωματίζει το παρόν και το μέλλον με τα χρώματα της δικής του παλέτας και διαμορφώνει μια ζωή που ο άνθρωπος θέλει να τη ζήσει.