Ένα Μέλλον που μπορούμε να έχουμε

815

Τα βιβλία της Συλλογής: Ένα Μέλλον που μπορούμε να κτίσουμε, έχουν ως εμπνευστές τον Αναξαγόρα, τον Αριστοτέλη, τον Αρχιμήδη, τον Επίκουρο, τον Ερατοσθένη, τον Καλλικράτη, τον Περικλή, τον Πλάτωνα, τον Πυθαγόρα και τον Σωκράτη.

Είναι ένα προχώρημα της δικής τους σκέψης, από εκεί που την άφησαν, όταν έγραφαν τα δικά τους έργα ή μοιραζόντουσαν με τους άλλους την δική τους γνώμη.

Είναι ένα όμως ένα προχώρημα, που μας πηγαίνει στο μέλλον, αυτό που μας ανήκει και μπορούμε να φτιάξουμε όλοι μαζί και ο καθένας για τον Εαυτό του, στην Ελλάδα.

Είναι δύσκολο αυτό και είναι ένα εγχείρημα που δεν έχουμε ξανακάνει.

Έχουμε μάθει, σε αυτόν και στον προηγούμενο αιώνα, να ακολουθούμε όλων των ειδών τις πολιτικές παρατάξεις, να υποστηρίζουμε την μία ή την άλλη πολιτική ιδεολογία και να εκβιάζουμε το μυαλό μας οπωσδήποτε να συνταχθεί με όποιον νομίζουμε ότι έχει δίκιο.

Αυτός ο εκβιασμός του μυαλού, οπωσδήποτε να χωρέσει στα πρότυπα των άλλων, είναι που έχει καταστρέψει την σημερινή Ελλάδα.

Γιατί, ως φαίνεται, δεν χωράμε στα πρότυπα άλλων και δεν μας κάνουν. Έχουμε εμείς τα δικά μας.

Όσοι δεν χωρούν στα πρότυπα άλλων και χρειάζονται την ελευθερία στην δική τους σκέψη, είναι πολλοί, αλλά δεν το γνωρίζουν, γιατί ουδέποτε επεδίωξαν να ασχοληθούν με συμφέροντα και παρατάξεις και έτσι ποτέ δεν γνωρίστηκαν μεταξύ τους.

Τα κοινά τους σημεία είναι τα εξής: Έχουν επιμελημένη μόρφωση και παιδεία, έχουν σωστή αγωγή, αγαπούν την Ελλάδα, είναι άνθρωποι ηθικοί, έχουν αγωνισθεί στην ζωή τους για ό,τι θεωρούσαν σωστό, ηθικό και δίκαιο και τώρα, με τις νέες εξελίξεις, αγωνιούν για το Μέλλον.

Χρειαζόμαστε να βρούμε τα πρότυπα που τροφοδότησαν την σκέψη των Ελλήνων όταν οι Έλληνες έφτιαχναν μεγάλα έργα.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ούτε απλό, η κοινωνία γύρω μας δεν βοηθάει, μας τροφοδοτεί συνεχώς με πρότυπα που παραλύουν την διάνοιά μας, παράγοντας συνεχώς κατάθλιψη στο περιβάλλον.

Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια και συμβουλή και καλές πνευματικές δυνάμεις.

Στην Ελλάδα, όταν το περιβάλλον δεν είναι αυτό που μας ταιριάζει, πάντα προσπαθούμε να το αλλάξουμε, για να γίνει όμως σήμερα αυτό και να αποδώσει, χρειαζόμαστε τα κατάλληλα πρότυπα σκέψης.

Είναι τα πρότυπα που οδήγησαν τους τρεις Μεγάλους, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, να μελετήσουν σε ευθεία γραμμή την συμπεριφορά του ανθρώπου και την αιτιώδη συνάφεια της θεϊκής έμπνευσης με την δική του σκέψη.

Και κοντά σε αυτούς ο Αναξαγόρας, ο Επίκουρος και ο Ερατοσθένης να χωράνε στην ανθρώπινη λογική το μεγαλείο της φύσης, ο άνθρωπος να είναι το μέτρο των πάντων και ο άνθρωπος να μετράει τον ήλιο και τις αποστάσεις των άστρων, αυτό είναι το πραγματικό μέγεθος της δικής του διανοίας.

Είναι τα πρότυπα που έκαναν τον Αρχιμήδη να γεμίσει το μυαλό του με όλων των ειδών τις Ροές, μεταξύ διαφορετικών δοχείων για να καταφέρει τελικά να αποκαλύψει ότι οι ροές αυτές συνδέονται μεταξύ τους με αιτιώδεις σχέσεις και δεν κινούνται κατά πως θέλει το υγρό μέσα σε κάθε δοχείο.

Είναι τα πρότυπα που έκαναν τον Καλλικράτη να ονειρευτεί τον Παρθενώνα τόσο πολύ και με τόση διάθεση ψυχής, ώστε να γίνει τελικά ικανός να τον κατασκευάσει.

Και είναι τα πρότυπα που έκαναν τον Περικλή να κατασκευάσει εξ αρχής την Αθήνα, όταν οι βάρβαροι την είχαν χαλάσει.

Βιργινία Φατσή
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2016