Οι καλές μας αντιστάσεις στην εποχή της πανδημίας

1323

Έχει αρχίσει μια εποχή πανδημίας. Αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο, έχει συμβεί πολλές φορές και έχει αντιμετωπιστεί πολλές φορές από το ανθρώπινο είδος. Όμως κάθε φορά το ανθρώπινο είδος μάθαινε από τις πανδημίες. Έφτιαχνε καλύτερες κατοικίες, φρόντιζε να υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό, έκανε τα κατάλληλα έργα για την πόλη, φρόντιζε να αμείβει καλά τους γιατρούς, να υπάρχουν άφθονοι θεραπευτές στη πόλη και να διαβιούν οι άνθρωποι σύμφωνα με ορισμένους κανόνες ηθικής που υπαγόρευε η εκάστοτε πανδημία.

Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα θέματα έχουν επιλυθεί, εκτός ίσως από το θέμα των ηθικών κανόνων που υπαγορεύει η πανδημία.

Όταν οι άνθρωποι έχουν αφθονία αγαθών και μόνο καταναλώνουν, χωρίς να ασχολούνται πολύ να παράγουν, τότε ο υπέροχος, μαχητικός και ανθεκτικός οργανισμός τους μαθαίνει την καλοπέραση.

Όταν μάθει την καλοπέραση ο οργανισμός, κάθεται ήσυχα και φροντίζει μάλλον να ανέχεται τα μικρόβια, παρά να τα πολεμάει. Συγκεντρώνει γύρω του τα μικρόβια, αφήνει να τα πολεμάνε τα φάρμακα και διάφορες θεραπείες που έρχονται πάντα έξωθεν, χωρίς αυτός να αναγκαστεί να χάσει την βολή του.

Αν αυτόν τον οργανισμό τον κινητοποιήσουμε, βάζοντάς τον να τρέχει στα δάση και στα γυμναστήρια, σίγουρα κάτι έχουμε επιτύχει, όμως αυτό είναι πολύ λίγο μπροστά στις αντοχές που χρειάζεται να έχει στις εποχές της πανδημίας.

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε για να κινητοποιήσουμε τον οργανισμό μας και να βρει ξανά την μαχητικότητά του, είναι να του δώσουμε την κατάλληλη πνευματική τροφή, να τον βάλουμε ξανά να δουλεύει πνευματικά και να του δώσουμε την ώθηση να αναζητήσει την πνευματική τροφή του. Να γίνει δηλαδή ερευνητής.

Τότε κινητοποιείται όλος ο οργανισμός και γίνεται ξανά μαχητικός, γιατί η πνευματική τροφή τον άνθρωπο τον δυναμώνει και τον κάνει να αναζητά ξανά τις πηγές της δύναμής του.

Οι Αθηναίοι μετά τον μεγάλο λοιμό, το  430 π.Χ. , τρία διδάγματα πήραν, ότι πρέπει να μην μένουν ούτε στιγμή χωρίς πνευματική τροφή, ότι η δύναμή τους πηγάζει από τις αγαθές ιδιότητες του πνεύματός τους και ότι η αρρώστια δεν έρχεται να τους σκοτώσει αλλά να τους δώσει μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής.